Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

W ubiegłym roku jadłam pierogi z bobem więc dynia wydała mi się równie odpowiednia. W zestawieniu z fetą i cebulką stanowiła smakowity farsz. Teraz myślę o naleśnikach tylko zastanawiam się z czym by ją połączyć.

Przypominam, że tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje odpowiedzi konkursowe jeśli macie ochotę wygrać wielkie paki makaronów Lubella:)

Zdjęcie - Pierogi z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki na farsz:

  • 500 g pure z dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera fety
  • pieprz, tymianek
  • oliwa

Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pure z dyni, rozgniecioną fetę, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę zagniatać miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować duże koło, wycinać szklanką  małe kółka, nakładać farsz i sklejać zgrabne pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów