Pierogi z dynią
W ubiegłym roku jadłam pierogi z bobem więc dynia wydała mi się równie odpowiednia. W zestawieniu z fetą i cebulką stanowiła smakowity farsz. Teraz myślę o naleśnikach tylko zastanawiam się z czym by ją połączyć.
Przypominam, że tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje odpowiedzi konkursowe jeśli macie ochotę wygrać wielkie paki makaronów Lubella:)
Składniki na farsz:
- 500 g pure z dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera fety
- pieprz, tymianek
- oliwa
Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pure z dyni, rozgniecioną fetę, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko roztrzepane
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę zagniatać miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować duże koło, wycinać szklanką małe kółka, nakładać farsz i sklejać zgrabne pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem.
Smacznego:)