Pierogi z białym serem i miętą na słodko
- składniki na około 40 sztuk
ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
4 łyżki śmietany 18%
farsz
700 g białego sera półtłustego
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
kilka listków mięty
dodatkowo
szczypta soli do gotowania pierogów
1 łyżka oleju do gotowania pierogów
- przepis
Do misy miksera z nożem do wyrabiania ciasta wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajko, śmietanę, olej i wlewamy gorącą wodę. Wszystko miksujemy około 5 minut aż powstanie miękkie, delikatne i gładkie ciasto. Ciasto można zrobić ręcznie.
Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i chwilę zagniatamy, po czym odstawiamy na około 10 minut aż wystygnie.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki mięty drobno siekamy.
Do miski przeciskamy przez praskę biały ser, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz miętę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek po czym szklanką wycinamy z niego krążki.
Każdy krążek ciasta nadziewamy porcją farszu, formujemy pierogi i sklejamy ich brzegi.
Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.