Pierogi ruskie
Założę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich.
Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu.
Prosto z wody albo odsmażane.
Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną.
We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów).
Ja uwielbiam, a Wy?
Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie!
Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga!
Spróbujcie i Wy!
A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze trafiliście!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 35-40 szt )
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl
* ( gorąca woda – 3/4 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* olej – 1 łyżka
FARSZ:
* ziemniaki ( już obrane ) – 250 g
* twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ).
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut.
FARSZ:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy.
Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę.
CAŁOŚĆ:
Ciasto ( najlepiej podzielić na pół ) cienko wałkujemy, wykrawamy kołka i na każde układamy po łyżeczce farszu.
Dokładnie sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego!
Ps. świetnym dodatkiem do farszu jest świeży majeranek!