Pierogi gryczane

Pierogi gryczane

 





Zdjęcie - Pierogi gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić.

 

Składniki na pierogi gryczane:

Ciasto:

200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko

50 go mąki ziemniaczanej

szczypta soli

5 go gumy guar ( opcjonalnie)

1 szklanka gorącej wody

Farsz

500 go sera twarogowego

2 łyżki miodu gryczanego

wanilia

Sos waniliowy:

200 ml śmietanki kremówki

1 /2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżka mąki

 

Jak zrobić pierogi gryczane?

Składniki ciasta umieścić w misce. Jedną ręką wlewać gorącą wodę a drugą z pomocą łyżki szybko mieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z sera miodu i wanilii zrobić farsz. Ciasto przeciąć na pół i jedną część rozwałkować posypując mąką ziemniaczaną. Wyciąć kółka. Na środku położyć łyżeczkę farszu, zwilżyć brzeg ciast i zlepić. Gotować po kilka sztuk we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze minutę.

Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mąkę i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać aby śmietanka się nie przypaliła. Sos wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów.


Zdjęcie - Pierogi gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów