Piernikowe muffinki
Jestem fanką mini- wypieków. Sernik pieczony w foremce na muffinki to tylko pół godziny i deser gotowy. Podobnie mam z piernikiem. Gdy nie mam czasu na przygotowanie klasycznej wersji tego ciasta, sięgam po mini-wersję, babeczkową. W moim przepisie nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszacie łyżką i gotowe!
Gotowe babeczki ozdobić możecie polewą czekoladową i pozwolić dzieciom na ich ozdobienie posypkami lub minimalistycznie nakleić na kropelkę białej czekolady tylko śniegowy płatek, jak zrobiłam to ja.
Dodatkowo, przed pieczeniem, wierzch posypać możecie grubym cukrem, który po upieczeniu utworzy na babeczkach chrupiącą skorupkę.
Z podanych proporcji upieczecie ok. 12 babeczek.
Składniki:- cukier - 1/3 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- melasa - 1/3 szklanki
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 2 i 1/4 sklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- mielone goździki - 1/2 łyżeczki
W misce połącz „mokre” składniki: jajko, olej, melasę oraz mleko. Dodaj oba rodzaje cukru, wymieszaj.
Dodaj „suche” składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. Wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi „papilotkami” do ok. ¾ ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC piec ok. 20 minut.