Pierniki
W Boże Narodzenie pierniczki są niemalże obowiązkowe. W domu robimy je od lat.
Te pierniczki możecie zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie i dobre do jedzenia. Trzeba tylko ciasto przygotować dwa dni wcześniej, bo tyle musi leżakować. Pierniczki z tego przepisu robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że to będzie mój ulubiony przepis. Te pierniczki są po prostu przepyszne. Musicie koniecznie spróbować.
Pierniki należy przechowywać w zamkniętej puszce, lub słoiku, wtedy bardzo długo zachowują świeżość.
Składniki na pierniki:
500 g. mąki pszennej
150 g. miodu
200 g. cukru
80 g. masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na lukier królewski:
1 białko
7-8 czubatych łyżek cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie pierniczków:
Miód, masło i 100 g. cukru przełożyć do rondelka. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą.
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać do miski. Wymieszać.
Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę.
Do miski z mąką dodać masę miodową i ubite jajka. Wszystko razem wymieszać mikserem z hakami, a potem delikatnie zagnieść.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do czystej miski i owinąć folią spożywczą. Można też zamknąć miskę pokrywką, jeśli taką macie. Ważne żeby miska była szczelnie przykryta.
Miskę z ciastem zostawić na blacie kuchennym na 2 dni.
Ciasto może leżakować do 7 dni, ale po tych dwóch dniach trzeba je wstawić do lodówki.
Jeśli robicie pierniki tak jak ja, po dwóch dniach, to przed wałkowaniem dobrze jest wstawić ciasto na 30-40 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie, lub trzy części. Każdą część rozwałkować i foremką wykrawać pierniczki.
Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 7-8 minut.
Pierniczki ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo ciepłe są miękkie i mogą się rozpadać.
Jeśli chcecie powiesić pierniki na choince, to można zrobić w nich dziurki rurką do napojów. Dziurki robimy po wyjęciu z piekarnika, kiedy pierniczki są jeszcze ciepłe i miękkie.
Przygotowanie lukru.
Jajko sparzyć. Białko wbić do miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Mieszać trzepaczką, lub łyżką, aż powstanie gładki lukier. Ilość cukru może się różnić, zależy jak duże jest jajko.
Pierniki dekorować lukrem jak będą całkowicie wystudzone. Najlepiej zrobić to na drugi dzień.