Piernik z marcepanem

Piernik z marcepanem
Zdjęcie - Piernik z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na piernik:
  • 120 g margaryny Palma
  • 250 g miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 450 g mąki pszennej
na poncz:
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki amaretto
na marcepan:
  • 300 g białych migdałów
  • 1 białko
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto lub ekstraktu migdałowego
na polewę:
  • 200 g czekolady
  • 35 g margaryny Palma
Przygotowanie Do garnka wrzucić Palmę, dodać miód, cukier, przyprawę piernikową i podgrzewać do rozpuszczenia. W międzyczasie rozpuścić sodę w mleku i wlać do garnka - połączyć składniki. Całość zdjąć z ognia i przestudzić, ale gdy masa będzie jeszcze ciepła wbić jajka, dodać mąkę i wymieszać. Powstałe ciasto odstawiam na jeden dzień.


Kolejnego dnia wykładam formę kwadratową o rozmiarze 26 cm papierem do pieczenia i przekładam ciasto do formy - będzie się kleiło (można obsypać sobie ręce mąką). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180°C termoobieg) i piekę przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy nie ma śladu surowego ciasta.


Wystudzić w uchylonym piekarniku, zimne ciasto przekroić na pół w poprzek, odstawić.


Wszystkie składniki ponczu wymieszać i nasączyć obydwa przekrojone placki piernika - przygotować marcepan.


Migdały zalać gorącą wodą, a gdy woda trochę przestygnie - obrać ze skóry. Białe migdały zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać białko i stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy.


Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową.


Margarynę rozpuścić na parze, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić mieszając. Uważać, aby czekolada nie podgrzała się zbyt mocno, bo wtedy może się zważyć. Trzeba po prostu pilnować, aby miska nie dotykała wody.

Piernik polać polewą czekoladową.


Po zastygnięciu czekolady zawijam ciasto w papier do pieczenia i wkładam do worka foliowego, gdzie zostawiam je na kilka dni.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów