Piernik z herbatą

Piernik z herbatą
Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z herbatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • jajka - 4-6 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 1 szklanka
  • herbata czarna mocna - 1 szklanka
  • olej Kujawski - 1 szklanka
  • przyprawa do piernika - ½ porcji
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • amoniak - 1 łyżeczka
  • mąka - 3 szklanki
  • orzechy, cynamon, rodzynki - wg uznania
Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem i olejem Kujawskim. Dodać miód, ubijać przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Potem wsypać wszystkie suche składniki, wymieszane wcześniej. Na końcu wlać szklankę zimnej herbaty i wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy według uznania. Piec około godziny w temperaturze 150 stopni (grzanie góra-dół).P.S. można przekroić na pół, posmarować marmoladą, a potem polać z góry czekoladą.Ja zrobiłam z powidłami śliwkowymi i czekoladą, wypiekając w formie muffinek - na jeden gryz.

Kategorie przepisów