Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny
Piernik pomidorowy? Już widzę, jak wielu z Was zdziwiło się, kto zna ten przepis tylko się oblizuje.
To piernik z kapitalnego przepisu Marty z Jadłonomii.
Od razu mówię, w pierniku pomidory są kompletnie niewyczuwalne. Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania i uda się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika.
To ciasto bez dodatku jajek, a jest niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie.
Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Bardzo polecam!
Składniki na keksówkę dł. 31 cm:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklani ksylitolu/cukru trzcinowego
2 szklanki mąki orkiszowej
1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej - domowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szczypty soli
oraz:
powidła do posmarowania
100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne)
60 ml śmietany 36 lub 18%
1 szklanka to 250 ml
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180' C. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej i cukier na gładką emulsję
- w dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto
- przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec 45-50 minut do suchego patyczka
- kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
- w rondelku zagotować śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut. Wymieszać i posmarować piernik (w wersji wege rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki oleju)
- podawać i patrzeć na zdziwione miny biesiadników, gdy dowiedzą się z czego piernik jest zrobiony