Piernik na Guinnessie

Piernik na Guinnessie

Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Dziś w potrójnym składzie: Atinka, Cudawianka i ja zapraszamy Was na przepyszny, wilgotny, miękki piernik na piwie Guinness. Przepis pochodzi ze zbiorów Dorotki, która w zeszłym roku specjalnie dla mnie go wstawiła. Wtedy mi nie wyszedł, bom zapominalska i nie dodałam sody ha ha;) Bywa i tak, dziś się z tego tylko śmieję. Musiałam ten piernik zrobić ponownie, a jak Cudawianka go zaproponowała to po prostu nie było wyjścia ;). Jest wspaniały, dlatego polecam go bardzo. Można go zrobić nawet i w Wigilię, nie musi leżakować, świetnie smakuje od razu po upieczeniu.

Do piernika wykonałyśmy świetną, zawsze błyszczącą polewę, również z przepisu Dorotki. Robiłam ją pierwszy raz, za namową dziewczyn. Dziękuję :)

Kochane moje dziękuję Wam za wspólne, pachnące, korzenne pieczenie i oczywiście czekam na kolejne ;) Pierniczek dopisuję do akcji Korzenny Tydzień, którą prowadzi Ptasia, a także do Pierniczkowej Akcji Malty.

 

Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*160 ml ciemnego piwa Guinness

*260 g mąki pszennej

*2 łyżki kakao

*1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

*2 i 1/4 łyżeczki imbiru

*1/4 łyżeczki białego pieprzu

*1 łyżeczka cynamonu

*2 duże jajka

*130 g cukru

*160 ml melasy (dałam miód)

*180 ml oleju

Wykonanie:

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm (robiłam w keksówce) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik na Guinnessie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów