Piernik litewski

Jeśli nie znudziły się Wam moje propozycje piernikowe to zapraszam dzisiaj na wersję litewską. Nie wiem już,  który jest najlepszy bo każdy kolejny piernik  jest tak dobry, że z przyjemnością sięgam po kolejny przepis aby stwierdzić, że ten też jest wspaniały. Piernik litewski odznacza się sporą ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut.

Zdjęcie - Piernik  litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki żytniej
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 25 dag bakalii

Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika.  Mieszając wlewać maślankę i i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Keks - zdrowsza wersja bez cukru

Keks - zdrowsza wersja bez cuk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piernik litewski z bakaliami
1

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Keks królewski
4

Keks królewski

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto imbirowe...łatwe i szybkie
4

Ciasto imbirowe...łatwe i szyb…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Keks  waniliowy
4

Keks waniliowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Keks świąteczny
23

Keks świąteczny

evenka evenka
Arabeska