Piernik litewski
Jeśli nie znudziły się Wam moje propozycje piernikowe to zapraszam dzisiaj na wersję litewską. Nie wiem już, który jest najlepszy bo każdy kolejny piernik jest tak dobry, że z przyjemnością sięgam po kolejny przepis aby stwierdzić, że ten też jest wspaniały. Piernik litewski odznacza się sporą ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut.
Źródło
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki żytniej
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 25 dag miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 25 dag bakalii
Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika. Mieszając wlewać maślankę i i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.
Smacznego:)