piernik

Chyba najłatwiejsze ciasto pod słońcem.

Piernik tradycyjny

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

pół szklanki oleju

5 łyżek miodu

1 jajko

pół szklanki cukru

3 lyżki kakao

3 lyżki przyprawy do piernika

Jajko, cukier, miód i olej utrzeć na gładką masę. Do masy dodać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i powoli lać mleko delikatnie mieszając. Wysmarować margaryną foremkę, opruszyć mąką. Wlać gotową masę i wsadzić do piekarnika. Piec około 45/50 minut w 180st.

 

Gotowy piernik można przypruszyć cukrem pudrem .

Przepisy z tych kategorii

Delikatne ciasto szafranowe

Delikatne ciasto szafranowe

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Prosty biszkopt
2

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Biszkopt - przepis podstawowy
3

Biszkopt - przepis podstawowy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto jogurtowe z owocami lub bez
4

Szybkie ciasto jogurtowe z owo…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Murzynek

Murzynek

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepis na ciasto / spód do szarlotki
2

Przepis na ciasto / spód do sz…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork