Pierniczki

Pierniczki
Sprawdzony przepis na pierniczki. Robiłam je pierwszy raz i już wiem, że za rok znów się u mnie pojawią. Są pyszne, delikatne i miękkie. Mają w sobie wszystko czego oczekuję od piernika. Wesołych Świąt Kochani! ;]

Zdjęcie - Pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:(na ok 150 pierników)
  • 1,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 kostki smalcu
  • 300 g miodu (może być sztuczny)
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 50 g kakao
  • 2 paczki przyprawy korzennej
  • 6 jaj

1. Margarynę i smalec roztopić. Dodać miód i wsypać przyprawę korzenną, kakao.
2. W rondelku z łyżką margaryny "przepalić" cukier na złoty kolor i wlać do gorącej masy. Następnie dodać amoniak ciągle mieszając. Pozostawić do ostudzenia.
3. Ubić 6 jaj, dodać do zimnej masy, wmieszać mąkę, aż ciasto uzyska dość twardą konsystencję. Wyrobić na stolnicy, pozostawić na dzień lub dwa.
4. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 6 mm, wycinamy kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 8 minut.
Dekorujemy czym tylko chcemy ;]
Przechowujemy w zamkniętym pudełeczku.

Kategorie przepisów