Pierniczki wg Bakerlady

Pierniczki wg Bakerlady

Zdjęcie - Pierniczki wg Bakerlady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Trwa już Festiwal Pierniczków zaproponowany przez Maltę. Biorę w nim udział już drugi raz :) Tym razem zrobiłam pierniczki wg przepisu Bakerlady. Pierniczki wyszły po prostu cudownie, są pyszne, ciemne , pełne pachnących korzeni i bakalii. Robiłam je razem z synkiem, który jak zawsze chętnie pomagał - zagniatał i wałkował ciasto, foremkami wykrawał kształty. Mieliśmy przy tym dużo radości, bawiliśmy się świetnie, a potem razem sprzątaliśmy. Pierniczki zapakowaliśmy w pudełka i schowaliśmy w ciemne miejsce,by czekały na swój dzień, dzień zdobienia, świąteczny dzień...

Zdjęcie - Pierniczki wg Bakerlady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 szklanki miodu

*1 szklanka cukru

*200g masła

*150g smalcu

*3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)

*1 łyżeczka cynamonu

*1 łyżeczka imbiru

*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

*1/2 łyżeczki mielonego kminku

*1 i 1/2 łyżeczki sody

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*4 jajka

*3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (+ opcjonalnie 1 szklanka)

*1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720

*1/2 szklanki śmietany

*50g suszonej żurawiny

*50g posiekanych orzechów włoskich

*50g płatków migdałowych

*50g rodzynek

*marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe

*rozbełtane jajko

Wykonanie:

W garnku zagotować: miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo aż cukier się rozpuści. Masę ostudzić przez kwadrans, a następnie dodać sodę i proszek do pieczenia (uwaga, może się pienić!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, następnie śmietanę i obie mąki. Jeśli masa będzie wyglądać na taką, której nie da się wałkować dodać jeszcze 1 szklankę mąki. U mnie nie było takiej potrzeby.

Ciasto można podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, do drugiej nie. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

Po tym czasie:

Z ciasta bez bakalii wałkować dwa placki o grubości 0,5 cm. Na jednym z nich ułożyć w dużej odległości porcje powideł. Przykryć drugim plackiem i starannie przygnieść ciasto wokoło każdej kupki, a następnie wycinać dowolne kształty. U nas są to gwiazdki. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i piec 10-12 minut w 190 stopniach.

Ciasto bakaliowe wałkować grubiej, wycinać różne kształty i piec 12-15 minut .

Smacznego :)

Zdjęcie - Pierniczki wg Bakerlady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Króliczek

Zdjęcie - Pierniczki wg Bakerlady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i choinka ;)

Kategorie przepisów