Pierniczki wg Bakerlady
Trwa już Festiwal Pierniczków zaproponowany przez Maltę. Biorę w nim udział już drugi raz :) Tym razem zrobiłam pierniczki wg przepisu Bakerlady. Pierniczki wyszły po prostu cudownie, są pyszne, ciemne , pełne pachnących korzeni i bakalii. Robiłam je razem z synkiem, który jak zawsze chętnie pomagał - zagniatał i wałkował ciasto, foremkami wykrawał kształty. Mieliśmy przy tym dużo radości, bawiliśmy się świetnie, a potem razem sprzątaliśmy. Pierniczki zapakowaliśmy w pudełka i schowaliśmy w ciemne miejsce,by czekały na swój dzień, dzień zdobienia, świąteczny dzień...
Składniki:
*2 szklanki miodu
*1 szklanka cukru
*200g masła
*150g smalcu
*3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka imbiru
*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
*1/2 łyżeczki mielonego kminku
*1 i 1/2 łyżeczki sody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*4 jajka
*3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (+ opcjonalnie 1 szklanka)
*1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
*1/2 szklanki śmietany
*50g suszonej żurawiny
*50g posiekanych orzechów włoskich
*50g płatków migdałowych
*50g rodzynek
*marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
*rozbełtane jajko
Wykonanie:
W garnku zagotować: miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo aż cukier się rozpuści. Masę ostudzić przez kwadrans, a następnie dodać sodę i proszek do pieczenia (uwaga, może się pienić!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, następnie śmietanę i obie mąki. Jeśli masa będzie wyglądać na taką, której nie da się wałkować dodać jeszcze 1 szklankę mąki. U mnie nie było takiej potrzeby.
Ciasto można podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, do drugiej nie. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.
Po tym czasie:
Z ciasta bez bakalii wałkować dwa placki o grubości 0,5 cm. Na jednym z nich ułożyć w dużej odległości porcje powideł. Przykryć drugim plackiem i starannie przygnieść ciasto wokoło każdej kupki, a następnie wycinać dowolne kształty. U nas są to gwiazdki. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i piec 10-12 minut w 190 stopniach.
Ciasto bakaliowe wałkować grubiej, wycinać różne kształty i piec 12-15 minut .
Smacznego :)
Króliczek
i choinka ;)