Pierniczki idealne
To ten czas, kiedy każdy kąt domu pachnie cynamonem. Pamiętam, że u mnie w domu, gdy byłam mała, o cieście na pierniczki trzeba było pamiętać w listopadzie, musiało swoje odleżakować, a upieczone ciasteczka- mieć czas, by zmięknąć. Tradycja rzecz piękna, jednak gdy czasu brakuje, nadchodzi z pomocą dzisiejszy przepis na moim zdaniem pierniczki idealne!
Do jego przygotowania użyłam cukru kokosowego, możecie zastąpić go ciemnym muscavado. I radzę naprawdę jednego z tych gatunków użyć, bo nadają pierniczkom nie tylko piękny kolor, ale i karmelowy posmak. W przepisie znajdziecie tez „golden syrup” (złoty syrop), można go już kupić w dużych marketach. Jeśli jednak do nie dostaniecie, z powodzeniem użyjcie miodu!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 30 pierniczków, choć oczywiście ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasta.
Składniki
- cukier kokosowy - 80 g (lub ciemny muscavado)
- złoty syrop - 40 g (lub miód)
- masło - 50 g
- mąka pszenna - 190 g
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki, mielony
- kardamon - 1/2 łyżeczki, mielony
- gożdziki - 1/4 łyżeczki, mielone
- jajko - 1 szt
W rondelku podgrzej cukier, masło i syrop/miód. Gotuj ok. 2 minut, ostudź.
Do misy miksera włóż pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodaj płynne składniki z rondelka, połącz na gładkie ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny:)
Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (najłatwiej robić to kładąc na ciasto kawałek przejrzystej folii spożywczej i przez nią wałkować- nic nie będzie się przylepiać!). Wykrawaj foremkami kształty pierniczków. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 10 minut. Upieczone pierniczki są w dotyku lekko twarde. Ostudź. Dowolnie ozdób lukrem. Zjedz! :)