Pierniczki idealne

Pierniczki idealne

Zdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTo ten czas, kiedy każdy kąt domu pachnie cynamonem. Pamiętam, że u mnie w domu, gdy byłam mała, o cieście na pierniczki trzeba było pamiętać w listopadzie, musiało swoje odleżakować, a upieczone ciasteczka- mieć czas, by zmięknąć. Tradycja rzecz piękna, jednak gdy czasu brakuje, nadchodzi z pomocą dzisiejszy przepis na moim zdaniem pierniczki idealne!

Zdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jego przygotowania użyłam cukru kokosowego, możecie zastąpić go ciemnym muscavado. I radzę naprawdę jednego z tych gatunków użyć, bo nadają pierniczkom nie tylko piękny kolor, ale i karmelowy posmak. W przepisie znajdziecie tez „golden syrup” (złoty syrop), można go już kupić w dużych marketach. Jeśli jednak do nie dostaniecie, z powodzeniem użyjcie miodu!

Zdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 30 pierniczków, choć oczywiście ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasta.

Zdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W rondelku podgrzej cukier, masło i syrop/miód. Gotuj ok. 2 minut, ostudź.

Do misy miksera włóż pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodaj płynne składniki z rondelka, połącz na gładkie ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny:)

Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (najłatwiej robić to kładąc na ciasto kawałek przejrzystej folii spożywczej i przez nią wałkować- nic nie będzie się przylepiać!). Wykrawaj foremkami kształty pierniczków. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 10 minut. Upieczone pierniczki są w dotyku lekko twarde. Ostudź. Dowolnie ozdób lukrem. Zjedz! :)

Kategorie przepisów