Pierniczki gwiazdki
Pierniczki pachnące imbirem i cynamonem o miodowym smaku w kształcie gwiazdek.
Gwiazdki można wykonać także z kolorowym okienkiem wówczas będą wspaniałą dekoracją na świątecznym drzewku.
Najlepiej przygotować ciasteczka wcześniej, zapakować w szczelnie zamkniętym pojemniku, będą smakować jeszcze lepiej, skruszeją i są bardzo mięciutkie.
Polecam przepis na pierniczki gwiazdki.
Składniki na pierniczki gwiazdki:
100 g masła
150 g ciemnego brązowego cukru lub muscovado
80 g płynnego miodu lub złotego syropu
320 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody spożywczej
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 duże jajko
cukier puder do posypania
dżem truskawkowy lub malinowy
Jak wykonać pierniczki gwiazdki?
W rondlu podgrzać cukier, miód i masło do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia, ale uważać aby masa za bardzo nie zgęstniała.
Mąkę wymieszać z solą, sodą, cynamonem i imbirem.
Przesiać i dodać do rozpuszczonej masy oraz jajko.
Ciasto wyrobić do otrzymania jednolitej masy.
Następnie schłodzić 40 minut.
Rozwałkować o grubości ok. 2 mm i wykrawać za pomocą foremki gwiazdki.
Jesli chcemy z kolorowym okienkiem, to srodek wykroić mniejszą gwiazdką i wypełnić dżemem.
Piec w 180'C przez 7-9 minut lub do niewielkiego zarumienienia.
Po upieczeniu pierniczki gwiazdki posypać cukrem pudrem.
Smacznego !