Pierniczki Bożonarodzeniowe
Dokładnie 6 grudnia listonosz dostarczył nam małą paczuszkę.
Po rozpakowaniu okazało się, że są w niej pięknie zapakowane pierniczki od
mojej kuzynki. Kilka dni wcześniej rozmawiałam z mamą przez telefon i
opowiadała mi jakie to pyszne pierniczki właśnie zajadają z moją kuzynką a przy
okazji robią razem na szydełku ozdoby świąteczne. Dla żartu powiedziałam aby
przysłali nam trochę tych słodkości. Kuzynka zrobiła nam wspaniałą
niespodziankę i wysłała paczkę pierników wraz z przepisem.
Pierniczki Bożonarodzeniowe Pierniczki były tak pyszne , że postanowiliśmy sami je zrobić na tegoroczne święta. Nie tylko zresztą do zjedzenia ale także do ozdobienia choinki. Spróbujcie a z pewnością zachwyci Was wspaniały aromat kawy i cynamonu oraz smak. A tak w ramach ciekawostki : aby pierniczki dłużej były chrupiące należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka.
Czas przygotowania: 40 minut (+ czas wyrastania ciasta) Poziom trudności : łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy i studzimy, kawę zaparzamy (ma to być dość mocny wywar – 2 łyżeczki kawy na ½ szklanki wody), amoniak rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Do mąki dodajemy kolejno margarynę, jaja, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i na koniec esencję kawy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki. Wałkujemy cienko bo ciasto bardzo ładnie rośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 7-8 minut.
Polewę przygotowaliśmy „na skróty” czyli roztopiliśmy białą i ciemną czekoladę. Zresztą do przystrojenia pierniczków możecie użyć innych dodatków dostępnych w sklepach.
Kochani,
Życzymy Wam wspaniałych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, cudownych prezentów, uśmiechu i życzliwości a w Nowym 2017 Roku samych sukcesów i oczywiście nowych pomysłów kulinarnych.
Pierniczki Bożonarodzeniowe Pierniczki były tak pyszne , że postanowiliśmy sami je zrobić na tegoroczne święta. Nie tylko zresztą do zjedzenia ale także do ozdobienia choinki. Spróbujcie a z pewnością zachwyci Was wspaniały aromat kawy i cynamonu oraz smak. A tak w ramach ciekawostki : aby pierniczki dłużej były chrupiące należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka.
Czas przygotowania: 40 minut (+ czas wyrastania ciasta) Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 4,5 szkl mąki
- 3 jaja małe lub 2 duże
- ½ kostki margaryny
- 1 szkl cukru
- ½ średniego słoiczka miodu
- ½ opakowania kakao (najlepiej holenderskie)
- 1 przyprawa do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka amoniaku
- Kawa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy i studzimy, kawę zaparzamy (ma to być dość mocny wywar – 2 łyżeczki kawy na ½ szklanki wody), amoniak rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Do mąki dodajemy kolejno margarynę, jaja, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, amoniak, proszek do pieczenia i na koniec esencję kawy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki. Wałkujemy cienko bo ciasto bardzo ładnie rośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 7-8 minut.
Polewę przygotowaliśmy „na skróty” czyli roztopiliśmy białą i ciemną czekoladę. Zresztą do przystrojenia pierniczków możecie użyć innych dodatków dostępnych w sklepach.
Kochani,
Życzymy Wam wspaniałych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, cudownych prezentów, uśmiechu i życzliwości a w Nowym 2017 Roku samych sukcesów i oczywiście nowych pomysłów kulinarnych.