Pieprzne grzanki ... bez pieprzu

Pieprzne grzanki ... bez pieprzu

Zdjęcie - Pieprzne grzanki ... bez pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dzisiaj zainaugurowaliśmy przygotowania do Bożego Narodzenia;)
To taka nasza tradycja, że staramy się, aby do dań wigilijnych nie kupować grzybów. Sami je zbieramy. I właśnie rozpoczęliśmy sezon grzybobrania. Efektem ubocznym była dzisiejsza kolacja. Kurki, jako te nie pasujące smakiem do innych grzybów ( stąd tytuł posta, bo kurki są pieprzne w smaku) zostały zjedzone „na poczekaniu”. Udusiłam je na masełku z cebulką i rozłożyłam na grzankach. Mówię Wam - pycha!
Przepis jest najprostszy z możliwych. Aby poczuć prawdziwy smak kurek, liczbę składników dodatkowych ograniczyłam do minimum. Tutaj naprawdę mniej znaczy więcej:)

Zdjęcie - Pieprzne grzanki ... bez pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Duszone kurki z cebulką
3 -4 porcje

3 duże garście kurek (niestety nie ważyłam ich)
1 średnia cebula
1 łyżka masła
sól do smaku

Cebulę dość drobno pokroić. Kurki oczyścić z ziemi i pokroić na mniejsze części. W rondelku poddusić cebulę na maśle, gdy będzie już szklista dodać kurki i od razu posolić do smaku, aby grzyby puściły sok. Chwilę poddusić razem, zmniejszyć moc palnika, przykryć rondelek pokrywką i dusić jeszcze 7 - 10 minut mieszając od czasu do czasu. Gorące kurki rozłożyć na grzankach posmarowanych masłem.

Kategorie przepisów