Piegusek z kremem migdałowym
Piegusek z kremem migdałowym
7 jajek
7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
3 łyżki maku
Jajka ubić z cukrem na parze. Do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę i mak. Delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 160 stopniach.
składniki na krem:
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 zapachu migdałowego
kieliszek wódki
dodatkowo:
3/4 przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1 kieliszek wódki
1/2 zapachu migdałowego
3 okienka czekolady
Ugodować budyń. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń ciągle miksując. Na koniec wlać zapach migdałowy i kieliszek wódki.
Przegotowaną wodę połączyć z 1 łyżką cukru, wódką i zapachem migdałowym.
Biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć przygotowaną wodą. Nałożyć część kremu i docisnąć drugim biszkoptem. Czynność powtórzyć. Nałożyć pozostałą część kremu. Ozdobić migdałami i startą czekoladą.
i jeszcze w przekroju: