Piegusek z kremem migdałowym

Piegusek z kremem migdałowym

Piegusek z kremem migdałowym

7 jajek

7 łyżek mąki pszennej

7 łyżek cukru

3 łyżki maku

Jajka ubić z cukrem na parze. Do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę i mak. Delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 160 stopniach.

składniki na krem:

1 budyń śmietankowy

1 kostka masła

1 szklanka mleka

1/2 szklanki cukru

1/2 zapachu migdałowego

kieliszek wódki

dodatkowo:

3/4 przegotowanej wody

1 łyżka cukru

1 kieliszek wódki

1/2 zapachu migdałowego

3 okienka czekolady

Ugodować budyń. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń ciągle miksując. Na koniec wlać zapach migdałowy i kieliszek wódki.

Przegotowaną wodę połączyć z 1 łyżką cukru, wódką i zapachem migdałowym.

Biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć przygotowaną wodą. Nałożyć część kremu i docisnąć drugim biszkoptem. Czynność powtórzyć. Nałożyć pozostałą część kremu. Ozdobić migdałami i startą czekoladą.

 

 

i jeszcze w przekroju:

 

Kategorie przepisów