Piegusek z brzoskwiniami

Piegusek z brzoskwiniami
Zdjęcie - piegusek z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lekki, delikatny i całkiem sympatyczny wypiek dla miłośników maku. Dla średnich miłośników warto zmniejszyć jego ilość na rzecz mąki. Ten przepis przeleżał się jako wycinek z jakiejś gazety chyba z dziesięć lat, zanim zamienił się w placek. W trakcie roboty uległ modyfikacjom, a następnym razem ulegnie właśnie jeszcze umniejszeniu udziału maku w masie składników suchych, bo podana poniżej ilość skutkuje zbytnią makową intensywnością. I nie będzie to mak mielony, tylko całe ziarno. I pewnie wypróbuję inne owoce, choć brzoskwinie bardzo lubimy. A tak a propos - też tak macie, że przepisy muszą się odleżeć, zanim zostaną wypróbowane? Bo ja to mam sterty wycinków, niektóre są tak stare, że się gazetowy papier rozpada, i jakoś nie mam jak czy kiedy wziąć się za nie. A na pewno są tam jakieś warte trudu vintage-perełki...
Należy posiadać:

po 200 g masła, cukru i mąki
po 100 g mielonego maku i mielonych migdałów
ok. 100 ml mleka
4 duże jajka
puszkę brzoskwiń
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczkę cukru z wanilią
szczyptę soli

Brzoskwinie osączyć i każdą połówkę przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, także waniliowym. Dodać żółtka, ucierać dalej. Dodać mleko oraz wymieszaną mąkę z makiem, migdałami i proszkiem do pieczenia. Zmiksować - ciasto powinno być raczej gęste. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, za pomocą szpatuły, połączyć z ciastem. Masę przełożyć do blachy (ok 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać brzoskwinie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piek ok. 35 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Kategorie przepisów