Pieczony ser camembert (z bułeczkami)

Pieczony ser camembert (z bułeczkami)
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pieczony ser camembert (z bułeczkami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie znam wielu osób, które nie lubią gorącego, ciągnącego się sera. To jest przecież taaak pyszne!

Przepis - Wydrukuj przepis

Nie zawsze jednak mamy czas na przygotowywanie klasycznego foundie, wtedy z pomocą przychodzi bardzo prosty sposób na przygotowanie pieczonego sera camembert!

To naprawdę mało skomplikowany przepis. Aby przygotować pieczony ser camembert polecam kupić ten dojrzewający ser w drewnianym opakowaniu. Znajdziecie go w zasadzie w każdym sklepie. Nie jest to warunek konieczny, ale taki ser po pierwsze dobrze w takim sztywnym opakowaniu zachowuje się w piekarniku, a po drugie… po prostu bardzo ładnie się prezentuje :)

Przed pieczeniem warto:

  • wyjąć ser camembert z lodówki, aby miał temperaturę pokojową (dzięki temu szybciej i równomiernie się upiecze)
  • usunąć papier, w jaki zawinięty jest ser i zastąpić go kawałkiem papieru do pieczenia (ten drugi nie spali się w piekarniku, a dodatkowo będzie ochroną przed ewentualnym przeciekaniem sera), a następnie ponownie włożyć krążek sera do drewnianej foremki, w której był kupiony
  • naciąć lub w ogóle odciąć skórkę sera z wierzchu, dzięki temu dodatki smakowe lepiej przenikną do środka .

Przy okazji zaznaczę, że do tego przepisu nie musicie kupować drogiego sera, nie musi być też doskonale dojrzały. Po upieczeniu z dodatkami i tak będzie pyszny :)

Na blaszce, na której piekę ser, układam za jednym razem małe bułeczki z drożdżowego ciasta. Za jednym razem wyciągam więc z pieca idealnie zapieczony ser i pieczywo, z którym ser możemy jeść! Przy okazji polecam, aby bułeczki były jeszcze pyszniejsze, już po wyciągnięciu ich z pieca, posmarować  gdy są jeszcze gorące, oliwą z czosnkiem. Będą wspaniałe!

Dodatki do pieczonego camembert’a mogą być naprawdę różne, ja wybrałam:

oliwę z natką pietruszki, czosnek i ziarenka czerwonego pieprzu, doprawione chlustem białego wina. Możecie dodać też

  • miód
  • chili (świeże lub suszone, w płatkach)
  • rozmaryn, tymianek…

Z podanych proporcji przygotowałam krążek pieczonego camembert’a i 16 małych bułeczek.

Ten sam przepis w wersji filmowej znajdziesz na moim profilu na IG, O TUTAJ, klik!

Składniki:
  • Ser:
  • camembert - 1 szt
  • oliwa - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • wino białe - ok. 2 łyżki
  • czerwony pieprz - duża szczypta
  • Bułeczki:
  • mąka pszenna - 500 g
  • woda - nieco więcej niż 1 szklanka (ciepła)
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże instant - 8 g (1 opakowanie)
  • oliwa - 4 łyżki
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

Bułeczki:

  1. W misie miksera wyposażonego w hak wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdy zbytnio się lepi, podsyp odrobiną mąki. Gdy jest zbyt twarde- dolej nieco wody.
  2. Miskę z gotowym ciastem przykryj kawałkiem folii spożywczej, żeby ciasto się nie wysuszyło, i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsc. Powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie podziela ciasto na porcje (u mnie: 16), z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  4. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, przykryj folią/ ściereczką i ponownie pozwól im wyrosnąć. Moje bułeczki ułożyłam na kształt okręgu z pustym miejsce pośrodku, w które wstawiłam ser do pieczenia.
  5. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmaruj oliwą.

Ser:

  1. Skórkę sera z wierzchu natnij w kratkę i usuń kilka kawałków, aby widać było miękki ser w środku lub nawet zupełnie zetnij wierzch cienką warstwą.
  2. Na wierzch sera nałóż łyżkę oliwy z natką pietruszki, ułóż kilka plasterków cienko pokrojonego czosnku, możesz dodać ziarenka czerwonego pieprzu.
  3. Dodaj chlust białego wina.
  4. Ser połóż na blaszkę z bułeczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane, a ser płynny. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów