Pieczony omlet twarogowy z owocami
Przepyszna propozycja śniadaniowa: sycąca, aromatyczna i pełna letnich owoców. Omlet z twarogiem i mąką kokosową, która jest moim nowym odkryciem, całkiem skradł moje serce. Przepis na niego znalazłam u Panny Malwinny. Może i Wam posmakuje? :)
Składniki:
- 125 g twarogu w kostce (dałam twaróg chudy)
- 2 duże jajka
- 15 g mąki kokosowej
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- dowolne owoce (większe należy pokroić na małe kawałki)
Wykonanie:
Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem i żółtkami (tak, żeby nie było grudek). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać masę serową i przesianą mąkę. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 16-18 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Gotowy omlet wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, delikatnie oderwać od papieru i przełożyć na papier. Smacznego :)