Pieczony kurczak z solanki

Pieczony kurczak z solanki


Zdjęcie - Pieczony kurczak z solanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niebywałe jak ten czas zasuwa... Przez ten mój niedowład ręki jestem tak do tyłu z przygotowaniami do Świąt. Na pewno w weekend zabiorę się za produkcję amoniaczków (klik), których ile by się nie zrobiło - to zawsze jest za mało;-) Piernik staropolski (klik) leżakuje już w garażu - na szczęście:-) Do nastawienia śledzi (klik) jeszcze mam trochę czasu. Muszę zaplanować resztę. A dzisiaj proponuję tego kurczaka z solanki. Praktycznie robi się sam:-) A smak? Najlepszy jaki do tej pory jadłam. Słowo:-)

Zdjęcie - Pieczony kurczak z solanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • spory kurczak (u mnie miał ponad 2kg),
  • sól (100 g na 1 litr wody),
  • słodka papryka w proszku,
  • 2 łyżki stopionego masła.


Przygotowanie:
Kurczaka umyć i włożyć do solanki przygotowanej w proporcji 100 g soli na 1 litr wody. Woda musi przykryć całego kurczaka. U mnie wyszło 5 litrów. Odstawić na całą noc. Przed pieczeniem wyjąć z solanki i osuszyć, natrzeć masłem stopionym i posypać obficie papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. C na kratkę. Podstawić blachę, bo będzie kapało. Co jakiś czas podlewać kurczaka płynem, który ścieka. Piec około 2 h. *Można piec w temperaturze niższej, ale czas wtedy należy wydłużyć.


Zdjęcie - Pieczony kurczak z solanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów