Pieczony koper włoski

Zacznę może od tego, że średnio przepadam za anyżowym posmakiem czegokolwiek. Fenkuł ten posmak ma, po upieczeniu jest jednak minimalnie wyczuwalny. Jeżeli chodzi o sam przepis, można to warzywo spokojnie upiec bez dodatków, jedynie z oliwą, nie musicie wydziwiać z kruszonką, której ja użyłam do przepisu. Polecam jednak powydziwiać.

Zdjęcie - Pieczony koper włoski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 koper włoski
duża kromka chleba razowego
4 suszone pomidory z zalewy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa


Chleb, pomidory i czosnek wrzucamy do blendera/rozdrabniarki i chwilę mielimy (aż do uzyskania kruszonki). Koper włoski myjemy i kroimy w plasterki grubości około 1 cm. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odwracamy plasterki, posypujemy kruszonką, solimy i pieprzymy i pieczemy kolejne 10 minut, aż do zrumienienia.


Przepisy z tych kategorii

Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze
1

Peixinhos da Horta - zielona f…

food² food²
Food Square

Cykoria  z papryką
1

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Marchewka z curry, imbirem i żurawiną
1

Marchewka z curry, imbirem i ż…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bakłażan według Goka
2

Bakłażan według Goka

figmara figmara
figowe smaki

Jarzynka z fasolki szparagowej
4

Jarzynka z fasolki szparagowej

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Smażone liście hosty  (funkii)

Smażone liście hosty (funkii)

edysqa edysqa
Co na wege obiad?