Pieczony bakłażan po włosku
Święta minęły, a pogoda zupełnie nie sprzyja spalaniu nagromadzonych kalorii. U nas na szczęście obyło się bez większego objadania, ale to nie zmienia faktu, że teraz znów najchętniej jadłabym same warzywa i owoce. Przygotowanie tych wszystkich pasztetów i mazurków kosztowało nas sporo energii. A co jest w stanie wyrównać jej poziom? Wiosenny spacer i kolorowe, zdrowe danie na talerzu. Z tym pierwszym może być mały kłopot, bo młode, zielone listki i świeża trawka skryły się pod zimową pierzynką, która mam nadzieję, nie zostanie z nami zbyt długo. Pozostaje więc kolorowe danie. Tu jest prościej, bo aura za oknem zupełnie nie jest w stanie pokrzyżować mi tego planu – chyba, że ciężki, mokry śnieg pozrywa linie energetyczne, a piekarnik bez prądu może mieć problem upiec tego bakłażana.
W każdym razie, wierzę, że zima nie będzie aż tak okrutna i uda się nam podać coś pysznego, a pyszny na pewno jest dzisiejszy przepis na pieczone bakłażany po włosku. To proste danie idealne na poświąteczny odpoczynek po mięsnych i jajecznych potrawach wielkanocnych. Nie wymaga wiele pracy, a wygląda i smakuje świetnie.Składniki:
(3-4 porcje)
- 2 bakłażany
- 100g brązowych pieczarek
- 100g pomidorków koktajlowych
- 120g świeżej mozzarelli (1 kulka lub mini mozzarella)
- 50ml oliwy
- 20ml octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzej do 190°C.
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Ostrym nożem natnij miąższ ukośnie co 1,5cm, uważając, by nie przeciąć skórki na wylot.
- Posmaruj bakłażany oliwą za pomocą pędzelka i oprósz solą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do momentu aż będzie miękki i przyrumieniony. Na kilka minut przed końcem pieczenia możesz włączyć grill w piekarniku.
- Pieczarki pokrój w niezbyt cienkie plastry, a pomidorki na pół.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Usmaż pieczarki na złoty kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerzyk i odstaw.
- Patelnię wytrzyj ręcznikiem papierowym, dodaj pozostałą oliwę i pomidorki. Podsmaż pół minuty, aż zaczną lekko mięknąć. Dopraw solą i pieprzem i przełóż je na talerzyk.
- Płyn powstały ze smażenia pomidorków przelej do miseczki lub słoiczka. Dodaj ocet balsamiczny i miód i wymieszaj energicznie, tworząc dressing do bakłażanów.
- Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i ułóż na nich przygotowane warzywa i poszarpaną mozzarellę tak, jak na pizzy. Ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut, aż ser zacznie się topić.
- Przełóż bakłażany na talerze, udekoruj świeżą bazylią i skrop balsamicznym vinaigrettem.
Smacznego!