Pieczone żeberka
SKŁADNIKI:
- żeberka wieprzowe
- marchew
- cebula
- 3 liście laurowe
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka octu jabłkowego
- 3 ząbki czosnku, starte
- 1 cm imbiru, starty
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy.
2. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
3. Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i liście laurowe. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy 30 min.
4. Ostudzone żeberka przekładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na 12h.
5. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową.
6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 30 min.
7. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze 20-30 min, do zrumienienia.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU.