Pieczone udka z kurczaka
- 1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki,
- sól, pieprz.
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- opcjonalnie 1-2 łyżki masła.
Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty w takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.
Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia i trzymać w lodówce, wtedy mięso lepiej przejdzie przyprawami.
Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa z obu stron.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 - 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki). W trakcie pieczenia dobrze jest 2 - 3 razy polać udka powstałymi sokami.
Źródło: kwestiasmaku