Pieczone skrzydełka
Przyprawione, aromatyczne i pyszne.
Dla małych i dużych, gwarantuję, że każdy będzie zachwycony.
Najlepiej zamarynować skrzydełka 1 dzień przed pieczeniem.
Przyprawić wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
A mój ostatnio przepis na na filety z kurczaka, również wcześniej marynowanie, obtaczane w maślance, a potem smażone znajdziecie w linku.
Porcji: 4
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka (podzielonych na 3 części, najcieńszą część wyrzucamy- bądź wykorzystujemy w innym zakresie)
Marynata:
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
2 łyżki suszonego oregano
3 łyżki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka przyprawy curry
Sos do polania pod koniec pieczenia:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Marynata:
- Wszystkie przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Nastawiamy piekarnik na 200 C i płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Układamy skrzydełka i dodajemy jeszcze około 2 łyżek masła (opcjonalnie).
- Pieczemy skrzydełka około 60-70 minut co jakiś czas polewając je powstałym tłuszczem.
- Kiedy skrzydełka zaczną już się dość mocno rumienić należy polać je gdzieniegdzie wymieszanym sosem sojowym z cukrem i jeszcze zapiec zwiększając temperaturę na około 10 minut.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.