Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To najlepszy czas na pomidory Teraz możemy jeść je prosto z krzaka, są słodkie i pełne smaku. Wczesną jesienią mają idealny smak. Taki, za jakim tęsknię potem przez cały rok.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy pomysł na prostą wegetariańską przystawkę to pomidory nadziane kozim serem. Do ich przygotowania użyłam roladki z serem pleśniowym wokół miękkiego wnętrza, ale możecie wykorzystać klasyczny kremowy serek kozi lub nawet poczciwą bryndzę lub fetę. Nada się każdy ser tego typu o wyrazistym smaku. Do tego wytrawna kruszonka, która apetycznie zwieńcza każdą porcję ciepłego, upieczonego pomidora.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane pomidory przed podaniem skropić możecie oliwą, posypać listkami świeżej bazylii, a także podać jako dodatek do miski sałaty. Koniecznie z kawałkiem miękkiej bagietki do zebrania całego sosu, jaki puszczają upieczone pomidory.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • pomidor - 6 niezbyt dużych sztuk
  • ser kozi - 1 szt (lub ok. 6 łyżek innego wyrazistego sera)
  • kruszonka:
  • bułka/ ciabatta - 1 szt
  • oliwa - 2 łyżki (może być np. czosnkowa)
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Z każdego pomidora odetnij cienko wierzch (z „ogonkiem), łyżeczką do herbat wyjmij nieco miąższu (możesz go później wykorzystać jako dodatek do sosu czy jajecznicy z warzywami).

W środek każdego pomidora włóż porcję sera.

Kruszonka: kajzerkę z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu zmiksuj na drobne okruszki (blenderem o ostrzu „S”). Porcję kruszonki ułóż na każdym pomidorze.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawaj na ciepło np. z bagietką.

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
2

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bakłażany z czosnkiem
3

Bakłażany z czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Krucha tarta z bobem, frankfur…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pomidorowa kasza bulgur
1

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka szopska z kurczakiem

Sałatka szopska z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny

Piernik pomidorowy - prosty, r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
1

Makaron z tuńczykiem i suszony…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!