Pieczone pomidory faszerowane kozim serem
To najlepszy czas na pomidory Teraz możemy jeść je prosto z krzaka, są słodkie i pełne smaku. Wczesną jesienią mają idealny smak. Taki, za jakim tęsknię potem przez cały rok.
Dzisiejszy pomysł na prostą wegetariańską przystawkę to pomidory nadziane kozim serem. Do ich przygotowania użyłam roladki z serem pleśniowym wokół miękkiego wnętrza, ale możecie wykorzystać klasyczny kremowy serek kozi lub nawet poczciwą bryndzę lub fetę. Nada się każdy ser tego typu o wyrazistym smaku. Do tego wytrawna kruszonka, która apetycznie zwieńcza każdą porcję ciepłego, upieczonego pomidora.
Faszerowane pomidory przed podaniem skropić możecie oliwą, posypać listkami świeżej bazylii, a także podać jako dodatek do miski sałaty. Koniecznie z kawałkiem miękkiej bagietki do zebrania całego sosu, jaki puszczają upieczone pomidory.
Składniki:
- pomidor - 6 niezbyt dużych sztuk
- ser kozi - 1 szt (lub ok. 6 łyżek innego wyrazistego sera)
- kruszonka:
- bułka/ ciabatta - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki (może być np. czosnkowa)
- sól, pieprz - do smaku
Z każdego pomidora odetnij cienko wierzch (z „ogonkiem), łyżeczką do herbat wyjmij nieco miąższu (możesz go później wykorzystać jako dodatek do sosu czy jajecznicy z warzywami).
W środek każdego pomidora włóż porcję sera.
Kruszonka: kajzerkę z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu zmiksuj na drobne okruszki (blenderem o ostrzu „S”). Porcję kruszonki ułóż na każdym pomidorze.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawaj na ciepło np. z bagietką.