Pieczone placuszki ziemniaczane ze szczypiorem
Zapewne każdy z Was lubi placki ziemniaczane, lecz ile jest przy nich roboty. Najpierw obrać, potem zetrzeć ziemniaki i to nieszczęsne smażenie.
Ilu z nas placki ziemniaczane kojarzą się z nasączonymi tłuszczem placuszkami, a potem te problemy z żołądkiem.
Dlatego dziś zamiast smażyć upiekłam z minimalną ilością tłuszczu, z dodatkiem zielonego szczypioru i aromatycznej przyprawy do ziemniaków, smaczną i zdrowszą wersje tradycyjnych placków. Kolejną ich zaletą jest to iż masz mniej naczyń do zmywania. Zachęciłam Was do ich przygotowania ?
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Z masy ziemniaczanej należy odcisnąć i odlać powstały sok. Wbić jajo, dodać mąkę, olej oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą. Wymieszać ręką lub łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować placuszki. Piec 20 min w podanej powyżej temperaturze, po upływie połowy czasu przekręcić na drugą stronę łopatką metalową, temperaturę można zwiększyć do 230 stopni. Gotowe placki podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionymi dodatkami.
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 3 gałązki szczypioru,
- 1 jajo,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka na blaszkę
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Z masy ziemniaczanej należy odcisnąć i odlać powstały sok. Wbić jajo, dodać mąkę, olej oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą. Wymieszać ręką lub łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować placuszki. Piec 20 min w podanej powyżej temperaturze, po upływie połowy czasu przekręcić na drugą stronę łopatką metalową, temperaturę można zwiększyć do 230 stopni. Gotowe placki podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionymi dodatkami.