Pieczone placki z kaszy gryczanej
Placki z gotowanej kaszy gryczanej wystarczy dodać kilka składników wymieszać, upiec i gotowe. Doskonałe jako przekąska z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i wilgotne. Podaję je z dresingiem jogurtowym i odrobiną tartego parmezanu. Można je jeść na ciepło od razu z wyjętego piekarnika ale na zimno również bardzo dobrze smakują i można je zabrać ze sobą do pracy . Polecam
Na 15 placków
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 marchewka
- 1/4 kalarepki
- pół pęczka szczypiorku
- zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn
- 2 małe jajka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli)
Kaszę ugotować na sypko - wystudzić i przełożyć do miski. Następnie zetrzeć na średnich oczkach marchewkę oraz kalarepkę. Szczypiorek pokroić drobniutko i dodać do reszty składników wraz z ziołami. Orzechy posiekać drobniutko i również przełożyć do miski - na końcu wbić jajka dodać przyprawy oraz zmielone płatki - połączyć składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać po łyżce farszu i formować okrągłe placki łyżką. (na mojej blaszce mieści mi się dziewięć placków) Piekarnik nagrzać do 180 C i wstawić blachę z plackami piec ok 10 minut po tym czasie delikatnie odrywać od papieru najlepiej płaską łopatką - uważać aby się nie poparzyć odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut do zrumienienia się. Podawać z sosem jogurtowym
sos jogurtowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
Wszystkie składniki wymieszać i podawać z upieczonymi plackami.
opcjonalnie
- 1 łyżka tartego parmezanu do posypania
Smacznego
i jeszcze kolka fotek...