Pieczone pączki na zaczynie poolish

Pieczone pączki na zaczynie poolish

Zdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jutro ulubione święto wszystkich słodkich łasuchów – Tłusty czwartek! Zamiast stać godzinami w kolejce przed ulubioną cukiernią, proponuję w tym roku przygotować pączki samodzielnie. Ktoś się może zdziwić, że piszę o tym na blogu poświęconym wypiekowi domowego chleba, ale wbrew pozorom „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. Szczególnie, że pączków wcale nie trzeba smażyć, można je upiec z ciasta drożdżowego

Moim założeniem były puszyste i drożdżowe pączki w trochę bardziej „fit” wersji, czyli bez smażenia. Pieczonym pączkom wcale niczego nie brakuje w smaku, a gdy je się polukruje i nadzieje ulubioną konfiturą to aż można się zdziwić jak znakomicie smakują.

Myślę, że mając na stole takie pieczone pączki, można się skusić na kilka więcej bez większych wyrzutów sumienia!

Zdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pączki na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone pączki na zaczynie poolish Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 10 godz. 17 min. Porcje: 8 Składniki
  • Zaczyn poolish:
  • 80 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g letniej wody
  • 1 g suszonych drożdży instant
  • Ciasto właściwe:
  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • zaczyn poolish
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 g letniego mleka
  • 50 g masła
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • Środek:
  • ulubiona konfitura
  • Wierzch:
  • Białko
  • Lukier/ cukier puder
Przepis
  1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
  2. Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty.
  3. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
  5. Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
  6. Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach.
  7. Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów