Pieczone pączki na zaczynie poolish
Jutro ulubione święto wszystkich słodkich łasuchów – Tłusty czwartek! Zamiast stać godzinami w kolejce przed ulubioną cukiernią, proponuję w tym roku przygotować pączki samodzielnie. Ktoś się może zdziwić, że piszę o tym na blogu poświęconym wypiekowi domowego chleba, ale wbrew pozorom „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. Szczególnie, że pączków wcale nie trzeba smażyć, można je upiec z ciasta drożdżowego
Moim założeniem były puszyste i drożdżowe pączki w trochę bardziej „fit” wersji, czyli bez smażenia. Pieczonym pączkom wcale niczego nie brakuje w smaku, a gdy je się polukruje i nadzieje ulubioną konfiturą to aż można się zdziwić jak znakomicie smakują.
Myślę, że mając na stole takie pieczone pączki, można się skusić na kilka więcej bez większych wyrzutów sumienia!
Pieczone pączki na zaczynie poolish Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 10 godz. 17 min. Porcje: 8 Składniki- Zaczyn poolish:
- 80 g mąki pszennej typ 550
- 80 g letniej wody
- 1 g suszonych drożdży instant
- Ciasto właściwe:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- zaczyn poolish
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g letniego mleka
- 50 g masła
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- Środek:
- ulubiona konfitura
- Wierzch:
- Białko
- Lukier/ cukier puder
- Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
- Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty.
- Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
- Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
- Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach.
- Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.