Pieczone kotlety mielone z cukinią
Miałam robić zwyczajne kotlety mielone, ale w ostatniej chwili zmieniłam jednak zdanie. Kotleciki upiekłam, zamiast usmażyć, dzięki czemu zrobiły się zdrowe i niskokaloryczne. Dodatek cukinii sprawił, że są miękkie i soczyste. I mimo że nie smakują jak tradycyjne mielone, to i tak zdecydowanie polecam! :)
PIECZONE KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ
(4 porcje)
500g mielonego mięsa z indyka,
300g cukinii,
1 jajko,
4-5 łyżek bułki tartej,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty, po czym dodać całość do mięsa. Do masy wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać tyle bułki tartej, żeby masa trzymała kształt. Dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować 8 niedużych kotlecików. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30 minut.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)