Pieczone frytki z cukinii

Pieczone frytki z cukinii
Zdjęcie - Pieczone frytki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odkąd rozszerzam dietę mojej córeczki, staram się żeby codzienne posiłki zawierały jak najwięcej warzyw w różnej formie. Warzywa i owoce powinny być częścią każdego posiłku, warto budować zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Przywiązywałam do tego szczególną uwagę od samego początku naszego RD i widzę że moja córka bardzo lubi wiele warzyw. Chętnie po nie sięga kiedy są na talerzu. Oczywiście są takie warzywa za którymi nie przepada aktualnie, ale to jest coś co zmienia się z tygodnia na tydzień, a nawet z dnia na dzień. Dlatego warto się wstrzymać ze stwierdzeniem że dziecko nie lubi jakiegoś konkretnego warzywa, mimo to je podawać od czasu do czasu, a zobaczysz że to jest kwestią bardzo zmienną. Na etapie rozszerzenia diety preferencje smakowe dopiero się kształtują, a ekspozycja dziecka na różnorodne warzywa zmniejsza ryzyko neofobii żywieniowej w przyszłości. Poniżej, pod przepisem znajdziesz przykładowy talerzyk obiadowy mojej córki z wykorzystaniem przepisu na frytki cukiniowe.

Zdjęcie - Pieczone frytki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Kalorie: 80 kcal

Pieczone frytki z cukinii. Pomysł na zdrowe frytki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Przepis możesz przygotować dla dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:
  • 2 2 nieduże cukinie (lub 1 większa)

  • 1 1 jajko

  • 1/2 szklanki 1/2 bułki tartej

  • szczypta pieprzu

  • sól*


Sposób przygotowania:
  • Odetnij końcówki cukinii, nie obieraj cukinii ze skórki, pokrój ją w niedługie słupki wielkości palca. Opcjonalnie możesz oprószyć szczyptą pieprzu i soli (dla dzieci poniżej 3 roku życia najlepiej pominąć dodatek soli).
  • Do miseczki wbij jajko i rozmąć widelcem, do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Cukinię opanieruj najpierw w rozmąconym jajku i później w bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 20 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu.

Uwagi:
  • Dla dziecka poniżej 3 roku życia najlepiej pominąć dodatek soli.

Kategorie przepisów