Pieczone donuty
Wiecie o tym, że październik jest miesiącem Piekarzy i Cukierników? Na nasz blog jest co prawda poświęcony wypiekowi domowego pieczywa, ale to nie znaczy, że te wypieki nie mogą być także słodkie.
Donuty, czyli okrągłe pączki z dziurką zachwycają swoim kształtem, smakiem i dodatkami z wierzchu. Klasyczne pączki z dziurką są smażone na głębokim tłuszczem, oblane polewą czekoladową lub lukrem i obsypane kolorową posypką. Jest to jednak bardzo kaloryczna i słodka wersja.
Można temu zaradzić decydując się na pieczone, drożdżowe pączki z dziurką. Z małą ilością cukru w cieście i bez kalorycznej polewy. W ten sposób przypominają trochę donuty, a trochę bułeczki i właśnie taki efekt chciałam osiągnąć.
Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, gdy ostygną. Chociaż można je także potraktować jak bajgle, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w tosterze.
Pieczone donuty Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 30 mins Czas pieczenia: 15 mins Całkowity czas: 1 hour 45 mins Porcje: 12 Składniki- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g cukru trzcinowego
- 170 ml letniego mleka
- łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
- szczypta soli
- jajko
- żółtko do posmarowania wierzchu
- płatki migdałowe
- Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy cukier, drożdże, szczyptę soli.
- W mące robimy wgłębienie i do środka wbijamy jajko. Mieszamy widelcem.
- Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 8 minut.
- Gdy osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wykrawaczką lub szklanką wykrawamy okrągłe donuty o średnicy 7-8 cm.
- Za pomocą np. zakrętki od butelki wykrawamy środek w pączkach.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej donuty, a obok małe pączki (środki). Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
- Donuty smarujemy rozbełtanym żółtkiem (można dodać łyżeczkę mleka) i oobsypujemy płatkami migdałowymi.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane.
- Wyciągamy je z piekarnika i krótką chwilę studzimy. Najlepiej smakują po upieczeniu lub jako chrupiące grzanki.