Pieczone bataty z avocado aioli
Wczoraj wróciłam ze szpitala. O tamtejszym wikcie wolałabym jak najszybciej zapomnieć... Dzisiejszy dzień, w ramach rekonwalescencji, postanowiłam uczcić czymś pysznym. Jednak lodówka świeciła pustkami. Na dnie warzywnej półki leżały bataty i avocado. Wygrzebałam jeszcze resztki natki pietruszki. Śnieg za oknem zaczął prószyć, zima wróciła ;-( Do piekarnika włożyłam kawałki słodkiego ziemniaka. A z avocado postanowiłam zrobić lżejszą wersję sosu aioli. Zielony sos przypomina o wiośnie...
Składniki:
- 1-2 bataty,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- płatki chilli,
- rozmaryn świeży lub suszony,
sos avocado aioli:
- 1 avocado,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sok z 1 plastra cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, płatkami chilli i rozmarynem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 210 stop. C) i zapiekać około 30 minut. W tym czasie zrobić sos. Rozgnieść avocado, wlać sok z cytryny, dodać czosnek, natkę pietruszki, jogurt i śmietanę. Zmiksować wszystko. Doprawić solą. Podawać bataty z sosem.