Pieczone bataty z avocado aioli

Pieczone bataty z avocado aioli

Zdjęcie - Pieczone bataty z avocado aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj wróciłam ze szpitala. O tamtejszym wikcie wolałabym jak najszybciej zapomnieć... Dzisiejszy dzień, w ramach rekonwalescencji, postanowiłam uczcić czymś pysznym. Jednak lodówka świeciła pustkami. Na dnie warzywnej półki leżały bataty i avocado. Wygrzebałam jeszcze resztki natki pietruszki. Śnieg za oknem zaczął prószyć, zima wróciła ;-( Do piekarnika włożyłam kawałki słodkiego ziemniaka. A z avocado postanowiłam zrobić lżejszą wersję sosu aioli. Zielony sos przypomina o wiośnie...
Zdjęcie - Pieczone bataty z avocado aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1-2 bataty,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • płatki chilli,
  • rozmaryn świeży lub suszony,

sos avocado aioli:

  • 1 avocado,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sok z 1 plastra cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić na kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, płatkami chilli i rozmarynem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 210 stop. C) i zapiekać około 30 minut. W tym czasie zrobić sos. Rozgnieść avocado, wlać sok z cytryny, dodać czosnek, natkę pietruszki, jogurt i śmietanę. Zmiksować wszystko. Doprawić solą. Podawać bataty z sosem.


Zdjęcie - Pieczone bataty z avocado aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczone bataty z avocado aioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów