Pieczona szynka wieprzowa
Wspaniały przepis, tłuszcz kapie po brodzie, szynką pachnie w całym domu. Na razie wędzarni nie mam ale kto wie? Kto wie? Zastanawiam się, czy nie kupić małej beczki i nie wędzić mięcha. Ale z tym pomysłem wstrzymam się do wiosny. Być może na Wielkanoc, zapodam pyszne pieczone mięcha z własnej mini wędzarni:) Oj sąsiad prześwięci mnie z tymi zapachami.
Nie wiem czy można kupić w sklepach szynkę surowo- wędzoną, na pewno znajdziecie ją w każdej masarni. Przynajmniej ja nie mam z tym kłopotu. A może pani w białej przepasce na głowie, jest taka miła i zostawia kawał szynki? Dziwne....... nawet ciekawe;) zapytam się jej przy najbliższej okazji.
Pieczona szynka wieprzowa
1,5 kg wieprzowej szynki surowo-wędzonej
1/2 szklanki oleju
10 ziaren czarnego pieprzu
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć surowo-wędzoną szynkę. Dodać ziarna pieprzu. Piec przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. Co jakiś czas polewać sosem, który nam się wytworzy.
Tylko tyle:) Takie mięcho można podać do ziemniaków, chleba.