Pieczona dorada z salsą ananasową

Pieczona dorada z salsą ananasową
Dorada to pyszna ryba, którą bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Z powodzeniem można to zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku, czy też na grillu. Teraz, gdy dni są coraz cieplejsze i chętnie spędzamy czas w plenerze, to naprawdę ważne. Salsę można przygotować wcześniej lub pokusić się o krojenie w polowych warunkach – takie rustykalne i niezbyt równe kawałeczki owoców są nawet wskazane. Nikt nie każe nam kroić ananasa w kostkę od linijki. To w końcu ma być danie domowe, a nie restauracyjne, chociaż smakiem zupełnie takim nie ustępuje.

Gorąco polecam zarówno w domu, jak i podczas majowych wypadów w nieznane.

Zdjęcie - Pieczona dorada z salsą ananasową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 dorady (około 1,5kg łącznie)
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula ok 100g
  • 1 limonka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry + kilka gałązek do dekoracji
  • 35ml oliwy dobrej jakości
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorady umyj i oczyść dokładnie z łusek i wnętrzności. Osusz i natnij skórę w kilku miejscach.
  • Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i chili drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj ananasa, cebulę, posiekaną kolendrę i chili.
  • Dodaj skórkę otartą z limonki i sok z 1/2 owocu.
  • Skrop oliwą i dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Odstaw.
  • Piekarnik rozgrzej do 220°C – grill.
  • Rybę ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z pozostałej połowy limonki i oliwą.
  • Piecz rybę po 10-12 minut z każdej strony pod rusztem do zarumienienia się skórki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od wielkości ryby.
  • Podawaj z salsą udekorowane kolendrą.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczona dorada z salsą ananasową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona dorada z salsą ananasową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów