Pieczona dorada z salsą ananasową
Dorada to pyszna ryba, którą bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Z powodzeniem można to zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku, czy też na grillu. Teraz, gdy dni są coraz cieplejsze i chętnie spędzamy czas w plenerze, to naprawdę ważne. Salsę można przygotować wcześniej lub pokusić się o krojenie w polowych warunkach – takie rustykalne i niezbyt równe kawałeczki owoców są nawet wskazane. Nikt nie każe nam kroić ananasa w kostkę od linijki. To w końcu ma być danie domowe, a nie restauracyjne, chociaż smakiem zupełnie takim nie ustępuje.
Gorąco polecam zarówno w domu, jak i podczas majowych wypadów w nieznane.
Składniki:
(4 porcje)
- 4 dorady (około 1,5kg łącznie)
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 papryczka chili
- 1 mała czerwona cebula ok 100g
- 1 limonka
- 2 łyżki posiekanej kolendry + kilka gałązek do dekoracji
- 35ml oliwy dobrej jakości
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Dorady umyj i oczyść dokładnie z łusek i wnętrzności. Osusz i natnij skórę w kilku miejscach.
- Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę i chili drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj ananasa, cebulę, posiekaną kolendrę i chili.
- Dodaj skórkę otartą z limonki i sok z 1/2 owocu.
- Skrop oliwą i dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Odstaw.
- Piekarnik rozgrzej do 220°C – grill.
- Rybę ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z pozostałej połowy limonki i oliwą.
- Piecz rybę po 10-12 minut z każdej strony pod rusztem do zarumienienia się skórki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od wielkości ryby.
- Podawaj z salsą udekorowane kolendrą.
Smacznego!