Pieczona czerwona cebula i kozi ser
Tym razem główną bohaterką jest czerwona cebula, która po upieczeniu zmieniła się w słodkie, mięsiste warzywo i gra w tej potrawie pierwsze skrzypce. :-)
4 czerwone cebule
kilka łyżek oliwy
50 g rukolisporo liści natki
60 g miękkiego koziego twarożku, u mnie twarożek Siedlisko Kulaśnica
sól i pieprz
salsa:
dwie duże garście grubo posiekanych orzechów włoskich
1 chilli
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego, u mnie balsamico
2 łyżki oliwy
sól
ew. pestki granatu do posypania całości
Cebulom odcinam czubki i nasady, obieram je i kroję na grubaśne plastry. Układam w naczyniu do zapiekania, skrapiam obficie oliwą, posypuję solą i pieprzem i piekę przez minimum 40 minut. Lepiej je piec dłużej, niż krócej. Mają być miękkie i słodkie. :-)
Składniki salsy mieszam i odstawiam na bok.
Do miski wsypuję rukolę i natkę, dodaję ciepłe cebule, połowę salsy, ser. Mieszam delikatnie. Nakładam na talerze, polewam resztką salsy. Jak w domu zawieruszył się jakiś granat, to sałatkę posypuję jeszcze pestkami granatu.
Kolejny przepis Ottolenghiego