Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczna pieczeń z indyka – z aromatyczną cebulą , czosnkiem i rozmarynem, duszoną w sosie własnym. Prosta, klasyczna, a bardzo efektowna.


Składniki na pieczeń z indyka

(na 4–6 osób):

  • 1–1,2 kg piersi z indyka lub udźca (w siatce lub obwiązanej sznurkiem)
  • 3 duże cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina (lub więcej bulionu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1/2 łyżeczki rozmarynu
  • świeża gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

 

Jak wykonać pieczeń z indyka?



1. Natrzyj mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Odstaw na minimum 30 minut (można też na noc do lodówki).
2. Na patelni rozgrzej masło z olejem.


Przełóż go do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Obsmaż indyka z każdej strony na bv]t5\złoty kolor.

3. Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa tej samej patelni podsmaż je delikatnie do zeszklenia.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i smaż jeszcze minutę.
Przełóż wszystko do brytfanki dookoła mięsa.
4. Wlej bulion i wino.
Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Piecz ok. 80–90 minut w 180°C.
Co 30 minut polewaj mięso sosem spod pieczenia.
Na ostatnie 15–20 minut odkryj, by skórka się lekko przypiekła.

5. Po upieczeniu sos przecedź przez sito lub zmiksuj na gładko.
Jeśli chcesz, możesz go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie i chwilę zagotować.
Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczeń świetnie smakuje z:ziemniakami pieczonymi, kluskami śląskimi lub kaszą i warzywami.

Kategorie przepisów