Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Dziś dla odmiany będziemy gotować wg kuchni… niemieckiej ;) Zgadza się. Pieczeń rzymska z Włochami nie ma za wiele wspólnego. Jednak nasi sąsiedzi, jak się okazuje, również potrafią smacznie gotować, o czym łatwo można się przekonać przygotowując tą pieczeń. Smakowała świetnie, zwłaszcza w towarzystwie gotowanych jarzyn. Próbowałam też z sałatą polaną winegretem, jednak tego połączenia nie polecam – kontrast między słodyczą mięsa i kwaśnością sosu jest nazbyt wyraźny. Za to gotowane marchewka, groszek, kukurydza, kalafior czy inne ulubione warzywa doskonale podkreślają tą słodycz, świetnie z nią harmonizując i znacznie podnosząc wartości odżywcze posiłku. Pieczeń wprawdzie nie należy do fotogenicznych potraw, ale zapewniam, że smakuje o niebo lepiej niż wygląda.
Przepis pochodzi z książki „Szybka kuchnia”, zamieszczam z własnymi zmianami.
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 100g szpinaku (w oryginale było nieco mniej, ale uważam, że to za mało i następny raz na pewno przyrządzę, z zwiększoną ilością szpinaku)
- 40g płatków owsianych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 jaja
- 8-12 cienkich plastrów boczku (w zależności od wielkości plastrów i naczynia, w którym pieczecie)
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik włączyć i nagrzać do temperatury 200st. Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, usunąć zwiędłe liście. Drobno go posiekać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Podsmażać aż się dokładnie zeszkli, po czym wrzucić czosnek. Smażyć kolejne 30 sekund (aby czosnek nie zmienił koloru, bo zgorzknieje) i dorzucić szpinak. Podgrzewać, aż wszystkie szpinak straci objętość i nabierze ciemnozielonej barwy. Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Płatki owsiane wymieszać z ketchupem, musztardą i cukrem. Dodać mieszankę do mięsa razem ze szpinakiem i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagnieść dokładnie na pół zwartą masę. Foremkę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej pieczeń. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry boczku, aby przykrywały całą pieczeń. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 45 minut. Po 30 zdjąć folię z wierzchu, aby boczek się ładnie przypiekł. Po wyjęciu odstawić na chwilę, aby mięso nieco przestygło i nie rozpadało się podczas krojenia.
Smacznego!