Pieczeń rzymska z papryką
Pieczeń rzymska dobrze smakuje na ciepło i na zimno. My bardzo lubimy
na zimno na kanapki. Tym razem, żeby trochę urozmaicić dodałam paprykę.
Często kombinuję z dodatkami, żeby nie było nudno :)
Mięso do pieczeni najlepiej zmielić samemu, ale jeśli nie macie maszynki
do mielenia, to z gotowców polecam mięso mielone "Dolina dobra".
Składniki na pieczeń rzymską z papryką:
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (u mnie szynka)
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 średnia marchewka
- 2 pełne łyżki prażonej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- pieprz według uznania
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- 1 czubata łyżka musztardy
Jak wykonać pieczeń rzymska z papryką?
Marchewkę zetrzeć na tarce, papryki pokroić w małą kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, dodać warzywa i smażyć
około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Następnie zostawić do przestudzenia.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przestudzone
warzywa i przyprawy.
Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią kilka minut.
Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie mięso przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową.
Wyrównać powierzchnię i uderzyć kilkakrotnie formą o blat, żeby mięso
się ułożyło. Wierzch posmarować musztardą.
Tak przygotowaną pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 1 godzinę.