Pieczeń lwowska

Pieczeń lwowska

Zdjęcie - Pieczeń lwowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Na świąteczny obiad proponuję pieczeń nadzianą farszem śliwkowo- orzechowym. Wiadomo, że śliwki idealnie pasują do schabu a z orzechami jest to poezja. Dodatkowo, pieczeń przyciąga swoim wyglądem, pod wpływem pieczenia nacięte i nadziane mięso rozchyla się niczym wachlarz. Pieczeń może okazać się hitem świątecznego stołu. A jeśli zostanie kawałek, doskonale pasuje do chleba jako wędlina.

Składniki

Instrukcje

 

Schab umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na noc.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Śliwki zalać niewielką ilością wody. Obgotować ok. 5 min. Osączyć  i cienko pokroić. Wymieszać śliwki z orzechami, dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

W schabie wyciąć dość głębokie rowki. Każdy nadziać farszem. Umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym, podlać pozostałą wodą ze śliwek, przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 70 min. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 15 min. aby mięso się zrumieniło.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pieczeń lwowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów