Pieczeń lwowska
Na świąteczny obiad proponuję pieczeń nadzianą farszem śliwkowo- orzechowym. Wiadomo, że śliwki idealnie pasują do schabu a z orzechami jest to poezja. Dodatkowo, pieczeń przyciąga swoim wyglądem, pod wpływem pieczenia nacięte i nadziane mięso rozchyla się niczym wachlarz. Pieczeń może okazać się hitem świątecznego stołu. A jeśli zostanie kawałek, doskonale pasuje do chleba jako wędlina.
Składniki
- schab - 1 kg
- śliwki suszone - 15 dag
- orzechy włoskie - 10 dag
- żółtko - 1 szt.
- majeranek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Schab umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na noc.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Śliwki zalać niewielką ilością wody. Obgotować ok. 5 min. Osączyć i cienko pokroić. Wymieszać śliwki z orzechami, dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
W schabie wyciąć dość głębokie rowki. Każdy nadziać farszem. Umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym, podlać pozostałą wodą ze śliwek, przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 70 min. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 15 min. aby mięso się zrumieniło.
Smacznego:)