Pieczeń drobiowa z udek
Aromatyczna pachnąca koperkiem pieczeń drobiowa. Idealna na kanapki,
ale świetnie się sprawdzi również na świątecznym stole.
Pieczeń jest prosta w przygotowaniu i na pewno zdrowsza niż ta kupiona w sklepie.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
750 g. mięsa z uda kurczaka bez kości
1 jajko
1 bułka pszenna
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanego koperku
Dodatkowo:
majonez do posmarowania wierzchu pieczeni
Wykonanie:
Mięso zmielić.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać marchewkę utartą na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często
mieszając, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
i smażyć jeszcze kilka sekund. Następnie odstawić do wystudzenia.
Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę
z marchewką, przyprawy i koperek.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić jeśli trzeba, według swojego smaku.
Tak przygotowane mięso przełożyć do podłużnej foremki.
Użyłam foremki jednorazowej. Zwykłą foremkę trzeba wyłożyć folią aluminiową.
Wierzch posmarować majonezem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, dopiero wtedy kroić.
Pieczeń jest miękka i delikatna, polecam kroić grubsze plastry.