Pieczarki balsamico
Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!
Podajcie do nich koniecznie wykałaczki, dobre czerwone wino i kawałki świeżej chrupiącej bagietki.
Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)
Pieczarki balsamico
Składniki:
- 1/2 kg malutkich pieczarek
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- 50 ml octu balsamicznego
- sól do smaku i świeżo zmielony pieprz
Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.
Smacznego:)