Pieczarki balsamico

Pieczarki  balsamico

Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!

Podajcie do nich koniecznie wykałaczki, dobre czerwone wino i  kawałki świeżej chrupiącej bagietki.

Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)

Zdjęcie - Pieczarki  balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczarki balsamico

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz

 Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów