Pide - turecka pizza
Pide to bardzo popularny turecki specjał często nazywany turecką pizzą. Pewnie dlatego, że ciasto jest identyczne jak na pizzę, od włoskiej pizzy odróżnia tureckie pide tylko forma, bo zawsze ma kształt łódki.
W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej.
Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych.
Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na turecki frykas, bo pide smakuje znakomicie! Kto ma ochotę spróbować?
Składniki:
250g mąki orkiszowej jasnej
140 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Składniki na nadzienie:
250 g pieczarek
1 cebulka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
mozzarella
olej
Wykonanie:
- w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki
- w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć w plasterki, cebulę również. Zeszklić cebulę na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje z grzybów woda
- ciasto ponownie krótko zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Każdą z osobna cienko rozwałkować na długi, owalny placek. Środek posmarować olejem i ułożyć porcję nadzienia. Boki ciasta założyć do środka, a końce zlepić lub po prostu zawinąć. Tak właśnie zrobiłam. Na górze rozłożyć plasterki mozzarelli
- piec na kamieniu w 250`C 8-10 minut, do zrumienienia
- podawać gorące z ulubionym sosem, ale same też są pyszne