Piaskowa babka czekoladowa
Piaskowa babka czekoladowa to moja ulubiona piaskowa babka. Mało słodka dzięki czekoladzie i kakao, lekka, i piaskowa. Tak po prostu.
Wiosna i okres przedświąteczny to idealny czas na wypróbowanie nowego przepisu na babkę, bo czymże byłaby Wielkanoc bez babki. Taka piaskowa babka czekoladowa dumnie stojąc na środku stołu mówi – tak, to ja już rządzę. No i rządzi w rzeczywistości, bo któż mógłby jej się oprzeć. Nikt nie odmówi jej królewskiej pozycji.
To jedna z najprostszych babek, które mogę polecić. W swojej prostocie jej w niej coś niebywałego, jak w innych piaskowych babkach, które swoją drogą uwielbiam. Kilka ruchów mikserem i ciasto gotowe i nie zdarzyło mi się jeszcze, aby coś w tym przepisie nie wyszło.
Piaskowa babka czekoladowa Prosta babka piaskowa. Idealna na wielkanocny stół lub jako weekendowy wypiek - szybka, prosta i niezawodna.
Czas przygotowania: 15 minutes Czas gotowania: 40 minutes Czas całkowity: 55 minutes
Okazja: Deser, Święta, Wielkanoc
Rodzaj dania: Wypieki
Porcji: 8 porcji
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml mleka
Przygotowanie krok po kroku
- Masło roztop z czekoladą i mlekiem w niewielkim garnuszku. Odstaw do przestudzenia.
- Jajka ubij z cukrem na puch przez mikserem na wysokich obrotach.
- Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do ubitych jajek. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
- Dodaj przestudzoną czekoladę z mlekiem i masłem. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę (około 20cm średnicy).
- Piecz około 40-45 minut w 175 stopniach C. Wystudź.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!