Pianka rabarbarowa
W związku z upałami pieczone ciasto rabarbarowe odpada.
Musiałam zrobić coś na zimno, z użyciem rabarbaru i bitej śmietany.
Tak powstałam pyszna, lekko kwaskowata pianka rabarbarowa.
Porcji: mniejsza kwadratowa blaszka, im mniejsza tym wyższe wyjdą kostki. Kroimy na dowolnej wielkości kawałki
Składniki:
500 g świeżego, jak najbardziej różowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę
80 g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
3 łyżki zimnej wody
350 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
Jeśli Twój rabarbar jest mało różowy, to możesz wzmocnić kolor czerwonym barwnikiem.
Sposób przygotowania:
- Zalej żelatynę zimną wodą i zamieszaj. Odstaw do napęcznienia.
- Rabarbar i cukier umieść w garnku (można dolać trochę wody na dno) i podgrzewaj, do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień i gotuj, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę.
- Lekko podgrzej napęczniałą żelatynę (podgrzewaj tylko chwilkę, do momentu rozpuszczenia. Jeśli ją zagotujesz to straci swoje żelujące właściwości.) Dodaj ją do rabarbarowego musu i wymieszaj dokładnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ubij na sztywno śmietanę kremówkę i zmniejszając obroty do minimum, dodawaj w kilku partiach mus rabarbarowy.
- Wylej mus na do przygotowanej formy i odstaw do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, aby wszystko ładnie stężało.
- Smacznego