Phyllo na słodko i wytrawnie
Phyllo (filo), to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci.
8 arkuszy filo, 8 śliwek suszonych, 8 plastrów marcepana -10 dag, 8 daktyli raczej świeżych, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane.
Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów.
Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop. około 20 min.
Po lekkim przestudzeniu zdjąć nitki.