Pflaumenkuchen na jesień
Klasyczne niemieckie ciasto ze śliwkami na cieście drożdżowym.
Moja wersja jest bez kruszonki. Za to posypałam grubym cukrem trzcinowym z dużą szczyptą mielonego cynamonu.
pół kilo pszennej mąki
75 g cukru
75 g miękkiego masła
szczypta soli
paczka drożdży w proszku
250 ml letniego mleka
kilogram śliwek
Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło wsypać do dużej miski. Dolać stopniowo mleka i zagniatać, tak by powstało gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk i ścianek naczynia.
Wyrobione ciasto trzeba odstawić na godzinę by urosło. Ponownie zagnieść i odstawić.
W tym czasie przygotować blachę: nasmarować ją masłem albo olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć rozwałkowane do wielkości blachy ciasto i dłońmi dopasować je do kształtu blachy. Widelcem trzeba ponakłuwać ciasto i rozłożyć na nim wypestkowane śliwki - przekrojone na pół. Z wierzchu posypałam ciasto grubym cukrem trzcinowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-30 minut. Ciasto powinno na bokach się zrumienić.